Gerda ja Salomo Wuorion säätiö

  suomi  svenska  englishGerda ja Salomo Wuorion säätiö Salomo Wuorio S. Wuorion maalausliike S. Wuorion maalauskohteita Julkaisuja Press
kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva
kuva kuva
Entinen Suomen Yhdyspankin pankkisali, Aleksanterinkatu 36

Suomen Yhdyspankki rakennutti ensimmäisen oman pääkonttorirakennuksensa Aleksanterinkatu 36:een vuosina 189698. Rakennuksen suunnitteli Gustaf Nyström. Rakennuksen koristemaalauksissa on havaittavissa etääntymistä uusrenessanssin rikkaasta muoto- ja värimaailmasta. Pankkisalin katon koristeelliset syövytykset ja etsaukset ovat tyylillisesti vielä raskaita ja pieniä yksityiskohtia pulppuavia. Sen sijaan eteishallin kupolikattoa reunustavat kasviaiheet selkeydessään ja abstrahoidussa yksinkertaisuudessaan poikkeavat S. Wuorion maalausliikkeen aikaisemmista töistä.

Pankkitalo annettiin vuokralle 1936, mutta otettiin uudestaan pankin käyttöön vuonna 1979 valmistuneen restauroinnin jälkeen. Restauroinnin yhteydessä seinämarmoroinnit ja kattojen koristemaalaukset entistettiin päällemaalausten alta löytyneiden alkuperäisten maalipintojen kaltaisiksi. Myös lasikatto oli kärsinyt aikojen kuluessa ja vaati korjausta.

Rakennus kartalla