Gerda ja Salomo Wuorion säätiö

  suomi  svenska  englishGerda ja Salomo Wuorion säätiö Salomo Wuorio S. Wuorion maalausliike S. Wuorion maalauskohteita Julkaisuja Press
kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva
kuva kuva
Säätytalo, Snellmaninkatu 9-11

Arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnitteleman aatelittomien säätyjen kokoustilaksi tarkoitetun Säätytalon rakennustyöt alkoivat joulukuussa 1888. Rakennuksen sekä ulko- että sisäpuolen maalaustöiden urakkatarjouskilpailusta ilmoitettiin Uusi Suometar -lehdessä 2. maaliskuuta 1890. Rakennustoimikunta sai määräaikaan mennessä neljä tarjousta, joista Samuel Koskisen ja Salomo Wuorion yhteinen oli selvästi halvin. On epäselvää, kuinka Säätytalon maalaustyöt jaettiin kahden liikkeen kesken vai jaettiinko niitä lainkaan. Säätytalon työmaa oli siis kahden liikkeenharjoittajan yhteinen hanke, jonka nimeen työntekijät palkattiin.

Porvariston ja talonpoikaissäädyn salien seinien kultamosaiikkipohjaiset grisaille-maalaukset suunnitteli tukholmalainen koristemaalari Karl Gustaf Wetterstrand. Porvariston ja talonpoikaissäädyn salien kattomaalausten sanotaan myös olevan Wetterstrandin tekemiä. Kattomaalaukset on maalattu öljyväreillä kankaalle ja sitten pingotettu kattoon. Eteishallin katon groteskikuviot teki koristemaalari Erling. Säätytalon maalaustyöt valmistuivat tammikuussa 1891. Wuorion ja Koskisen yhteistyön tulokset herättivät ihastusta aikalaisten keskuudessa ja niitä ylistettiin lehdistössä.

Säätytalon koristemaalaukset ovat aiheiltaan ja väritykseltään rikkaita. Eteishallin katon rajaan maalatut sfinksit löydettiin vuosina 198991 tehdyn rakennuksen restauroinnin yhteydessä. Muut eteishallin maalaukset, massiiviset marmoroidut pylväät ja katon groteskikuviot ovat säästyneet päällemaalaukselta. Ne, kuten maalauskoristelut säätyjen kokoushuoneissakin, rakennuksen toisessa kerroksessa, restauroinnin yhteydessä puhdistettiin huolellisesti.

Rakennus kartalla