Gerda ja Salomo Wuorion säätiö

  suomi  svenska  englishGerda ja Salomo Wuorion säätiö Salomo Wuorio S. Wuorion maalausliike S. Wuorion maalauskohteita Julkaisuja Press
kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva
kuva kuva
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talon eteishalli, Hallituskatu 1

Samanaikaisesti Säätytalon ja Valtionarkiston maalausurakoiden kanssa Wuorio teki Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran rakennuksen koristemaalaustyöt. SKS:n rakennus oli Wuorion ensimmäinen oma työmaa. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Sebastian Gripenberg.

Valtiolta lahjoituksena saadun tontin raivaustyöt aloitettiin talvella 188889. Varsinaiset rakennustyöt pantiin alulle maaliskuussa 1889 ja ne jatkuivat seuraavaan kevääseen. Rakennuksen sisustustyöt aloitettiin keväällä 1890. Työmaalla Wuoriolla oli apunaan useita maalareita, jotka hän oli palkannut oman maalausliikkeensä nimiin, mutta tärkeimmät osat hän teki kuitenkin itse. Eteisaulan naisfiguureiden kerrotaan olevan koristemaalari Erlingin käsialaa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran rakennuksen maalaustyöt olivat valmiit heinäkuussa 1890.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran eteisaulan koristemaalaukset ovat säilyneet päällemaalaamattomina, mutta juhlasalin koristelut tuhoutuivat vuonna 1934, kun sali rakennuksen mittavan peruskorjaustyön yhteydessä muutettiin kirjastoksi.

Rakennus kartalla