Gerda ja Salomo Wuorion säätiö

  suomi  svenska  englishGerda ja Salomo Wuorion säätiö Salomo Wuorio S. Wuorion maalausliike S. Wuorion maalauskohteita Julkaisuja Press
kuva kuva
kuva
Porin teatteri, Hallituskatu 14

Porilaiset halusivat teatteritalostaan mahdollisimman edustavan, kuluissa ei säästelty ja suuri osa sekä tekijöistä että käytetyistä materiaaleista hankittiin ulkomailta. Ruotsalaisen arkkitehti J. E. Stenbergin suunnitteleman teatterin rakennustyöt aloitettiin vuoden 1883 huhtikuussa. Esirippu ja koristemaalaustyöt tilattiin talvella 188384 tukholmalaiselta Carl Grabowilta, joka lähetti Salomo Wuorion johtamaan maalaustöitä. Sisustustyöt aloitettiin keväällä 1884.

Wuoriolla oli apunaan maalarit Howard Engström ja Carl Stolts. Lämpiön maalaustöissä avusti paikallinen maalarimestari Lindh. Osa koristemaalauksista tehtiin valmiiksi Tukholmassa Grabowin ateljeessa, ja ne saapuivat Poriin heinäkuussa laivarahtina. Tukholmassa tehtyihin koristeluihin kuului ainakin seitsemän pyöreää öljyvärein kankaalle tehtyä maalausta, jotka kiinnitettiin pingottamalla katsomon kattoon. Öljyvärimaalaukset ovat Karl Gustaf Wetterstrandin tekemiä. Myös Grabowilta tilatut ja lähes seitsemänkymmentä osaa sisältäneet lavasteet tehtiin Tukholmassa. Porin teatteritalo vihittiin käyttöön joulukuussa 1884.

Rakennus kartalla