Gerda ja Salomo Wuorion säätiö

  suomi  svenska  englishGerda ja Salomo Wuorion säätiö Salomo Wuorio S. Wuorion maalausliike S. Wuorion maalauskohteita Julkaisuja Press
kuva kuva
kuva kuva
Tampereen raatihuone, Keskustori

Kaupunkien asema itsenäisinä hallintoyksikköinä vahvistui 1870-luvulla kunnallishallinnon perinpohjaisen uudistamisen vuoksi. Tampereella havaittiin, että vanhan ja huonokuntoisen raatihuoneen tilat eivät riitä uusien vaatimusten toteuttamiseen. Hanke uuden raatihuoneen rakentamiseksi eteni hitaasti ja vasta huhtikuussa 1888 muurattiin arkkitehti Georg Schreckin suunnitteleman rakennuksen peruskivi. Maalaustöitä päästiin tekemään keväällä 1889. Eteishallin, portaikon ja juhlakerroksen koristemaalaustyöt annettiin S. Koskisen maalausliikkeen tehtäväksi. Alakerran muiden tilojen maalausurakan sai paikallinen J. Widbomin maalausliike. Salomo Wuorio johti kahdeksan miehen työryhmää, johon kuului Juho Lahtinen ja kaksi Heinänen-nimistä veljestä sekä viisi muuta maalaria. Maalaustyöt kestivät keväästä syyskuun puoliväliin, mutta raatihuone vihittiin käyttöön vasta tammikuussa 1890.

Sisääntulokerroksen eteishallin koristemaalaukset oli jossain vaiheessa maalattu piiloon, mutta ne kaivettiin esiin muiden korjaustöiden yhteydessä vuonna 1966 ja entistettiin. Juhlasalin maalaukset ovat säilyneet lähes koskemattomina ja ne puhdistettiin vuonna 1977. Raatihuone peruskorjattiin vuosina 20032004.

Rakennus kartalla